صادرات و ترانزیت قیر و مشتقات نفتی
نفت و مشتقات نفتی مثل قیر از محصولات پرفروش در بازارهای جهانی هستند که در روندهای اقتصادی و سیاسی کشورها تأثیر بسزایی دارند.
قیر خشک: مادهای است سیاه رنگ و خمیری شکل که در عایقکاری رطوبت و ساخت آسفالت کاربرد دارد. قیر انواع گوناگونی دارد که هر یک از انواع آن، دارای کاربرد خاصی است. قیر خشک از مشتقات نفت است و اغلب در پالایشگاه نفت تولید میشود. قیر مادهای هیدروکربنی است به رنگ سیاه تا قهوهای تیره که در سولفید کربن و تتراکلرید کربن کاملاً حل میشود. قیر در دمای محیط، جامد است. اما با افزایش دما، به حالت خمیری درمیآید و پس از آن مایع میشود. کاربرد مهم قیر به علت وجود دو خاصیت مهم این ماده است. قیر خشک معمولاً در دو حوزه راهسازی و عایقکاری به کار میرود. حدوداً ۹۰ درصد از قیر تولیدی، در حوزه راهسازی مورد استفاده قرار میگیرد و مصارف عایقکاری، تنها ۱۰ درصد از مصرف قیر را به خود اختصاص میدهد.
قیر ۶۰/۷۰ : قیری است که از طریق انجام فرآیند اکسیدآسیون بر روی وکیوم باتوم (ماده اولیه تولید قیر که از ته مانده برج تقطیر در خلاء پالایشگاه های نفت گرفته می شود) در واحد های قیر سازی به دست می آید به نحوی که درجه نفوذپذیر ی ( نوعی آزمایش برای تعیین مقدار سفتی قیر )آن بین ۶۰ تا 70 باشد. این نوع قیر در راهسازی برای مناطق معتدل عمده ترین کاربرد را دارد.